Tekmovanja

7. Kolesarski vzpon na Jošt

Sv. Jošt nad Kranjem že vrsto let velja za eno najpriljubljenejših kolesarskih destinacij, tako med mlajšimi kot starejšimi kolesarji, zato smo se na Klubu študentov Kranj odločili organizirati kolesarsko dirko na najbolj obljuden kranjski hrib. Vzpon je primeren skoraj za vsakega rekreativca, saj ni prezahteven, vmesni deli vzpona se namreč občasno zravnajo, kar je dobrodošlo za kratek »počitek«.

Cilj projekta je na enem mestu združiti čimveč rekreativnih kolesarjev iz Kranja in širše okolice, saj je vzpon primeren za vsakogar in velja kot odlična priprava in orientacija za rekreativne kolesarske tekme, ki sledijo, še posebej Maraton Franjo. Veliko kolesarjev se namreč pogosto s kolesom odpravlja na Sv. Jošt, mi pa jim z zaporo ceste na celotnem vzponu omogočimo, da se lahko osredotočijo le na samo vožnjo. Nekateri med udeleženci so na vrhu prvič in se potem pogosto vračajo, tako da projekt pomeni odlično promocijo za Sv. Jošt, simbol Kranja.

Vsi rekreativni kolesarji in seveda tudi tekmovalci lepo vabljeni na ta čudoviti vzpon, eni zaradi lastnega veselja in preizkusa pripravljenosti, drugi zaradi lova na oranžno oziroma vijolično pikčasto majico, ki jo dobi absolutni zmagovalec (zmago iz leta 2014 branita Matej Kimavec, ki je za 5 km vzpona potreboval 17 minut in 5 sekund in Laura Šimenc, ki je zmagala s časom 21 minut in 18 sekund). Vsi skupaj pa, da presežemo število 100 udeležencev.

Naj naj 21

~~NAJLEPŠI IN NAJTEŽJI MALI MARATON ali “PUŠTALSKI POLMARATON”

Je drugačna, rekreativna tekaška prireditev, kombinacija malega maratona in gorskega teka, ki se odvija po najlepših poteh, v hribih nad Škofjo Loko. Pogled na del trase lahko vidite na tretji spletni kameri ki je nameščena na Lubniku.

 Proga je dolga  21 kilometrov in 98 metrov. Večinoma poteka po naravnih poteh, ki se vzpenjajo in spuščajo skozi gozdove. Skupaj je za debelih 1000 metrov vzponov in prav toliko spustov.  Celotna trasa bo označena in na njej bo precej okrepčevalnic.

 Opis proge: Tekače bo pot vodila s 590 m visokega Sv. Andreja na razgledno vzpetino, Sv. Ožbolt (859 m). Nato se bodo po makadamski poti spustili do vasi Selo (710 m) in se ponovno vzpeli na najvišji vrh Polhograjskega hribovja, Tošč.  (1.021 m). Sledi spust in tek po gozdni poti do Osolnika (858 m), kjer se prične zadnji, dolg spust v dolino Hrastnice in še zadnji vzpon do cilja, na Sv. Andreju.

 Uporaba palic je dovoljena.

Gorski preizkus starodobnikov Ljubelj 2014

Na znameniti ljubeljski cesti, ki je znana po dirkah med leti 1926 in 1961, ponovno organiziramo prireditve starodobnikov, na katerih lahko sodelujejo motocikli in motocikli s prikolico do letnika 1961.
Včasih so se prireditve odvijale na precej daljši progi, sedaj pa je del stare proge, ki vodi do mejnega prehoda, asfaltiran. Ker pa želimo obuditi take dirke, kakršne so bile pred 40. leti, se prireditve dandanes odvijajo na makadamski progi, ki pelje od mejnega prehoda pa do vrha starega prelaza na Ljubelju. Proga je dolga 2300 m in na najstrmejši točki doseže vzpon celo do 33%.