Tekmovanja

8. Kolesarski vzpon na Jošt

Sv. Jošt nad Kranjem že vrsto let velja za eno najpriljubljenejših kolesarskih destinacij, tako med mlajšimi kot starejšimi kolesarji, zato smo se na Klubu študentov Kranj odločili organizirati kolesarsko dirko na najbolj obljuden kranjski hrib. Vzpon je primeren skoraj za vsakega rekreativca, saj ni prezahteven, vmesni deli vzpona se namreč občasno zravnajo, kar je dobrodošlo za kratek »počitek«.

Cilj projekta je na enem mestu združiti čimveč rekreativnih kolesarjev iz Kranja in širše okolice, saj je vzpon primeren za vsakogar in velja kot odlična priprava in orientacija za rekreativne kolesarske tekme, ki sledijo, še posebej Maraton Franjo. Veliko kolesarjev se namreč pogosto s kolesom odpravlja na Sv. Jošt, mi pa jim z zaporo ceste na celotnem vzponu omogočimo, da se lahko osredotočijo le na samo vožnjo. Nekateri med udeleženci so na vrhu prvič in se potem pogosto vračajo, tako da projekt pomeni odlično promocijo za Sv. Jošt, simbol Kranja.

Vsi rekreativni kolesarji in seveda tudi tekmovalci lepo vabljeni na ta čudoviti vzpon, eni zaradi lastnega veselja in preizkusa pripravljenosti, drugi zaradi lova na oranžno oziroma vijolično pikčasto majico, ki jo dobi absolutni zmagovalec (zmago iz leta 2014 branita Matej Kimavec, ki je za 5 km vzpona potreboval 17 minut in 5 sekund in Laura Šimenc, ki je zmagala s časom 21 minut in 18 sekund). Vsi skupaj pa, da presežemo število 100 udeležencev.

Naj naj 21

~~NAJLEPŠI IN NAJTEŽJI MALI MARATON ali “PUŠTALSKI POLMARATON”

Je drugačna, rekreativna tekaška prireditev, kombinacija malega maratona in gorskega teka, ki se odvija po najlepših poteh, v hribih nad Škofjo Loko. Pogled na del trase lahko vidite na tretji spletni kameri ki je nameščena na Lubniku.

 Proga je dolga  21 kilometrov in 98 metrov. Večinoma poteka po naravnih poteh, ki se vzpenjajo in spuščajo skozi gozdove. Skupaj je za debelih 1000 metrov vzponov in prav toliko spustov.  Celotna trasa bo označena in na njej bo precej okrepčevalnic.

 Opis proge: Tekače bo pot vodila s 590 m visokega Sv. Andreja na razgledno vzpetino, Sv. Ožbolt (859 m). Nato se bodo po makadamski poti spustili do vasi Selo (710 m) in se ponovno vzpeli na najvišji vrh Polhograjskega hribovja, Tošč.  (1.021 m). Sledi spust in tek po gozdni poti do Osolnika (858 m), kjer se prične zadnji, dolg spust v dolino Hrastnice in še zadnji vzpon do cilja, na Sv. Andreju.

 Uporaba palic je dovoljena.

1. Postojnski tek

Športno društvo Trening v Postojni 30.8.2015 prvič prireja tekaško tekmovanje Postojnski tek. Tek se deli na dva dela. Otroški tek (4-8 let) dolžine 400m se prične ob 9.00 uri, zbirati se začnemo 8.30 na Titovem trgu. Po teku sledi lov na zaklade s Cici telovadbo in možnost prizkušanja veščin športnega plezanja na plezalnem stolpu s Športnim društvom Proteus. Za vse otroke je tek brezplačen in predhodne prijave niso potrebne. 

Tek za odrasle, dolžine 10.000m se prične ob 10.00 uri s Titovega trga. Trasa poteka po gozdovih Pivke jame ter po poteh Soviča. Dvig številk se prične ob 8.30 uri.

Tek je dobrodelen, ves izkupiček bomo podarili družbi Leštan & Leštan d.o.o., ki sodeluje z občino Postojna pri organiziranju letovanj za otroke iz socialno ogroženih družin.